StarCorp

img-flash
FAQ
PDF Print E-mail

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ;

 

Ο Σχολικός Ψυχολόγος βοηθά τα παιδιά και τους νέους εφήβους να πετύχουν ακασημΪκά, κοινωνικά και συναισθηματικά. Συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς, γονείς και άλλους επαγγελματίες όπως παιδοψυχιάτρους, παιδονευρολόγους, αναπτυξιολόγους, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, μουσικοθεραπευτές, εικαστικούς θεραπευτές, κλπ. Ο σκοπός του είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς, υγιούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος μάθησης για όλους τους μαθητές το οποίο ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ σπιτιού και σχολείου.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ;

 

Ο Σχολικός Ψυχολόγος εργάζεται για να βρει τις καλύτερες λύσεις για κάθε μαθητή και κατάσταση. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί διαφορετικές στρατηγικές για να καθορίσει τις ανάγκες του μαθητή έτσι ώστε να τον βοηθήσει να βελτιωθεί στο σχολικό περιβάλλον αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον με την οικογένεια και τους συνομηλίκους τους.

Ο Σχολικός Ψυχολόγος εργάζεται με τους μαθητές σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Αναπτύσσει προγράμματα για εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, άλλων επαγγελματιών και των γονέων για θέματα όπως η αποτελεσματική διδασκαλία και οι στρατηγικές μάθησης, τεχνικές για το χειρισμό της συμπεριφοράς στο σπίτι και την τάξη και εργάζεται με μαθητές με αναπηρίες ή με άλλες δυσκολίες όπως Αυτισμός, Αναπτυξιακές Διαταραχές, κλπ.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ;

 

Ο Σχολικός Ψυχολόγος μπορεί να απαντήσει σε καθημερινά ερωτήματα που απασχολούν τους νέους γονείς. Συγκεκριμένα, παρέχει συμβουλευτική και στήριξη σε θέματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας σχετικα με την ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, για τις συχνές δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίζουν κατά την ανάπτυξη τους όπως ζήλια με τον ερχομό ενός νεογέννητου παιδιού, δυσκολίες στον ύπνο, δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο και άλλα.

Ο Σχολικός Ψυχολόγος μπορεί επίσης να στηρίξει το ίδιο το παιδί σας για τις δικές του ενδοπροσωπικές δυσκολίες ιδιαίτερα στην εφηβία όπου μπορει να γίνει πιο εσωστρεφής και κλειστός στον εαυτό ή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνεται πιο αντιδραστικός με τους γονείς του, να μην υπακούει και να γίνεται παραβατικός.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ/ ΔΥΣΛΕΞΙΑ? ΑΝ ΝΑΙ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ;

 

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται στην ανάγνωση και το γραπτό λόγο (δεν χρησιμοποιεί τόνους, τα σημεία στίξης, τα γράμματα του είναι δυσανάγνωστα, κάνει σοβαρά ορθογραφικά λάθη κ.α) τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον Σχολικό Ψυχολόγο.

Ο Σχολικός Ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις πιο πάνω δυσκολίες και προβλήματα αξιολογώντας το παιδί σας με εξιδικευμένα τεστ έτσι ώστε να καθορίσει το πρόβλημα. Στη συνέχεια, θα εισηγηθεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα παρέμβασης για την αντιμετώπιση και χειρισμό των πιο πάνω προβλημάτων.

 

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ; ΑΝ ΝΑΙ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ;


Όλα τα παιδιά κάποιες φορές μπορεί να συμπεριφερθούν με τρόπο που σαν γονείς να μην αποδέχεστε. Παρ’όλα αυτά εάν το παιδί σας λεει ψέματα, έχει έντονα ξεσπάσματα θυμού και επιθετικότητας, συνεχώς εναντιώνεται σε εσάς, στους εκπαιδευτικούς στο σχολείο ή ακόμα και στους συμμαθητές του τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον Σχολικό Ψυχολόγο.

Ο Σχολικός Ψυχολογός μέσα από διερευνητικές συναντήσεις θα εντοπίσει τις πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί ή ο έφηβος οι οποίες εκφράζονται με μη αποδεκτούς τρόπους και συμπεριφορές. Έτσι, μέσω συμβουλευτικής και στήρξης, θα βοηθήσει την οικογένεια σας αλλά και το ίδιο το παιδί σας να χειριστεί τα ζητήματα αυτά, να αποδεχτεί τον εαυτό του και να εκφράσει τις δυσκολίες του με πιο υγιείς τρόπους.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ; ΑΝ, ΝΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ;

 

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε άλλο περιβάλλον εκτός από το σπίτι π.χ σχολείο, παιχνιδότοπο, είναι ιδιαίτερα προσκολλημένο σε ένα ή και τους δυο γονείς με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια σχέση εξέρτασης, είναι θλιμμένο ή παραπονιέται για σωματικούς πόνους οι οποίοι δεν οφείλονται σε κάποιο οργανικό πρόβλημα, κλαίει εύκολα ή είναι ιδιαίτερα ντροπαλό και εσωστρεφή τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον Σχολικό Ψυχολόγο.

Ο Σχολικός Ψυχολογός μέσα από τις συναντήσεις που θα γίνουν με εσάς και το παιδί θα δημιουργήσει ένα πλάνο παρέμβασης και δράσης έτσι ώστε να σας καθοδηγήσει για να μπορέσετε να βοηθήσετε και να στηρίξετε το παιδί σας. Επιπλέον, θα βοηθήσει το παιδί σας να εκφράσει και να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του για να αρχίσει να γίνετε πιο αυτόνομο, λειτουργικό και να εντάσσετε κοινωνικά με τους συνομηλίκους.